ضوابط پیش آمدگی ساختمان ها در اصفهان چیست؟
یکی از ضوابط شهرداریها در خصوص مقررات مرتبط با ساختمانها، الزامات پیش آمدگی ساختمان است. پیش آمدگی ساختمان به این معناست که قسمتی از نمای ساختمان به سمت کوچه یا خیابان ادامه داده میشود که جزء زیر بنای ساختمان محسوب میشود و به صورت مسقف طراحی میشود. ساختمان هایی که در مجاورت گذرها قرار دارند، در مرحله اخذ پروانه ساختمان، با توجه به ضوابط شهرسازی امکان احداث پیش آمدگی ساختمان وجود دارد و اگر که طبق ضوابط باشد بلامانع است و تنها در صورتی تخلف محسوب میشود که خلاف ضوابط اجرا شده باشد.
سؤالات و ابهامات خود در زمینه پیش آمدگی ساختمان در اصفهان را از کارشناسان ما بپرسید
سوالات متداول
آیا پیش آمدگی ساختمان در طبقه زیرزمین مجاز است؟
هر گونه پیش آمدگی زیرزمین و اجزای ساختمانی آن به خارج از محدوده مالکیت و در معابر عمومی ممنوع است.
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
احداث پل و ساباط بر روی معابر عمومی در چه صورتی مجاز است؟
فقط در صورتی مجاز است که ارتفاع ساختمان بر روی کوچه و معابر حداقل 3.5 متر از کف معبر طراحی شده باشد.
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
طراحی و اجرای پیش آمدگی ساختمان در چه معابری ممنوع است؟
طراحی و اجرای پیش آمدگی ساختمان در معابر با عرض کمتر از 12 متر و برای ساختمان های مجاور بزرگراه ها ممنوع است.
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
در واقع به هر نوع از بیرونزدگی از نمای ساختمان شامل تغییرات حجمی و یا استفاده از سایر عناصر پیش آمدگی ساختمان میگویند. به صورت کلی 2 نوع پیش آمدگی در ضوابط ملاک عمل است:
- پیش آمدگی در معابر عمومی
- پیش آمدگی در محدوده مالکیت
ضوابط پیش آمدگی ساختمان در معابر عمومی اصفهان
طراحی و اجرای پیش آمدگی در معابر زیر 12 متر ممنوع است، برای خیابانهایی با عرض 12 تا 20 متر، پیش آمدگی تا 80سانتی متر و برای خیابانهایی با عرض بیش از 20 متر، پیش آمدگی تا 1 متر هم مجاز است. پیش آمدگی بین دو گذر در کلیه معابر با عمق 1.5 متر بلا مانع است. طراحی و ساخت پیش آمدگی در ساختمانهای مجاور بزرگراه، به هیچ عنوان مجاز نیست.
یکی از انواع پیش آمدگی رایج در معابر عمومی، پیش آمدگی طبقات است. طراحی این نوع پیش آمدگی با عمق حداکثر 1.2 متر در معابر عمومی با عرض بیش از 20 متر مجاز است.
پیش آمدگی ساختمان در بخشهای مربوط به سایهبان یا بارانگیر بام از حد ساختمان، با عمق حداکثر 80 سانتی متر مجاز است. در صورتی که حد فاصل بین کف معبر تا روی سقف حداقل 3.5 متر ارتفاع داشته باشد.
در قسمت جداره خارجی پیش آمدگی حق احداث تاسیسات اعم از کانال کشی و لوله کشی را نداریم و این عمل تخلف محسوب میشود. پیش آمدگی ساختمان تا عمق 1.2 متر با ارتفاع بیشتر از 3.5 متر و فاصله افقی بیش از 80 سانتی متر از معابر عمومی با عرض بیش از 20 متر، مجاز است.
احداث پیش آمدگی در محدوده سند مالکیت ساختمان با حداکثر 1.5 متر عمود و با شرط رعایت ارتفاع 3.5 متر از کف معبر بلا مانع است. در نهایت ارتفاع پیش آمدگی ساختمان نسبت کف معبر نباید از 3.5 متر کمتر باشد و سطح آن نیز مطابق ضوابط مربوطه جزو تراکم حساب میشود.
لبه کف پنجره؛ نیم ستون چسبیده به دیوار، قرنیز و لوله های آب باران و پله یا شیبراه ورودی با عمق حداکثر 10 سانتی متر فقط در ارتفاع 3.5 متر قابل احداث میباشد.
ضوابط پیش آمدگی ساختمان در داخل محدوده مالکیت در مناطق پانزده گانه اصفهان
مقدار مجاز پیش آمدگی ساختمان در داخل محدوده مالکیت، با توجه به محدودیتهای وضع شده توسط شهرداریهای پانزده گانه اصفهان به شرح زیر بوده و رعایت آن برای تمام افراد و ارگانها الزامی است.
زمانی پیش آمدگی در طبقات یا بخشی از آن در ارتفاع 2.7 متر مجاز و بلامانع است که در سطح اشغال تایید شده توسط شهرداری اصفهان باشد.
در شرایطی که محدوده مالکیت هر زمین 80 سانتی متر از هم فاصله افقی داشته باشند پیش آمدگی سایهبان یا بارانگیر ساختمان به عمق حداکثر 80 سانتی متر و ارتفاع 2.70 متر از کف معبر مجاز است.
احداث پیش آمدگی در معابری با عرض کمتر از 12 متر مجاز نیست، اما در معابری با عرض بیش از 12 متر تا 80 سانتی متر و در معابری با عرض بیش از 20 متر تا 1.2 متر پیش آمدگی مجاز است. البته این مقادیر در صورتی مجاز است که لبه سواره رو حداقل 80 سانتی متر از لبه پیادهرو فاصله داشته باشد. تنها در این صورت احداث پیش آمدگی ساختمان در داخل محدوده ملک مجاز میشود.
بررسی ضوابط پیش آمدگی ساختمان در اصفهان
تسلط کامل بر ضوابط و مقررات وضع شده توسط شهرداریها، برای مهندسین طراح و ناظر الزامی است. زیرا ممکن است مهندسین طراح در صورت عدم اطلاع از این قوانین ساختمانی طراحی کنند که طبق مقررات وضع شده نباشد در این صورت ساختمان مجوز ساخت نخواهد گرفت. مهندسین ناظر هم برای اجرای بهتر و دقیقتر نقشهها نیاز دارند تا با تمام قوانین و مقررات در این زمینه آشنا باشند.
یکی از مهمترین ضوابط وضع شده توسط شهرداری، الزامات مربوط به پیش آمدگی ساختمان است. در مرحله نازک کاری و اتمام عملیات ساختمانی وظیفه مهندس ناظر این است که تمام پیش آمدگی و الحاقات نما را چک کند تا در صورت وجود هرگونه ایراد، کارفرما برای رفع آن اقدام کند.
هر گونه بیرون زدگی و الحاقات اضافی در نمای ساختمان باید طبق ضوابط طراحی و اجرا شود. به طور مثال امکان طراحی تراس در معابر عمومی وجود دارد، اما باید طبق قوانین و مقررات وضع شده در این زمینه طراحی شده باشد. رعایت کلیه قوانین و ضوابط در این زمینه برای تمام افراد الزامی است.
به عنوان مثال اگر مالک در نمای ورودی ساختمان خود از یک سرستون استفاده کرده باشد که پیشروی آن در معبر عمومی بیش از حد مجاز تعیین شده باشد، شهرداری وظیفه دارد تا با فرد متخلف برخورد کند. تا زمانی که تخلف صورت گرفته رفع نشود، مجوز پایان کار ساختمان صادر نمیگردد.
مقررات و الزامات کلی پیش آمدگی ساختمانها در اصفهان
احداث پل و ساباط بر روی معبر عمومی امکانپذیر نمیباشد. فقط در صورتی مجاز به این عمل میباشیم که ارتفاع ساختمانها بر روی کوچه و معابر و گذرگاههای عمومی در کمترین حالت ممکن 3.5 متر از کف معبر طراحی شده باشد.
با توجه به مبحث بیستم ضوابط پیش آمدگی ساختمان، نصب کلیه عناصر الحاقی به نمای ساختمان مانند تابلوها و …، تنها در صورتی مجاز به اجرا میباشد که فاصله افقی از لبه خارجی آن تا لبه جدول سواره حداقل 80 سانتی متر باشد. در غیر این صورت نصب آنها غیر مجاز و ممنوع است.
عناصری مانند درگاهی، کف پنجره، قرنیزها، لولههای آب باران، پله، رمپ و… طبق قوانین وضع شده در ضوابط پیش آمدگی بنا، نباید بیش از 10 سانتی متر در معابر عمومی بیرون زدگی داشته باشند.
درب ورودی ساختمانهایی که به سمت خارج باز میشوند، علاوه بر نصب علائم لازم در حالت باز نباید بیشتر از 10 سانتی متر وارد حریم معبر عمومی شود.
اگر پیش آمدگی ساختمان با الزامات و قوانین وضع شده در ضوابط طرحهای مصوب توسعه و عمران شهری و مقررات ملی ساختمان مبحث ۶ و ۸ مغایرت داشته باشد، احداث آن ممنوع است.
الزامات پیش آمدگی های مجاز زیرزمین
الف) هر گونه پیش آمدگی زیرزمین و اجزای ساختمانی آن به خارج از محدوده مالکیت و در معابر عمومی ممنوع است.
ب) تعبیه مجراهای خارجی نور و هوا در محدوده ملک و خارج از سطح اشغال تعیین شده، مشروط به اخذ مجوز از شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان و در صورتی مجاز است که برای مقاصدی غیر از تامین نور و هوا مورد استفاده قرار نگیرند.
این مجراها بسته به فضاهایی در زیرزمین که نیاز به نور و تهویه دارند، می توانند در کنار جبهه های آزاد بنا ادامه یابند و کف آن ها نباید جزئی از مساحت زیرزمین محاسبه شود.
پ) پیش آمدگی زیرزمین به عنوان بخشی از ساختمان در داخل مرز مالکیت و خارج از محدوده اشغال اعلام شده توسط شهرداری یا سایر مراجع صدور پروانه مشروط به انطباق با ضوابط طرح های مصوب توسعه و عمران شهری و اخ مجوز از مراجع یاد شده است. این پیش آمدگی باید تابع الزامات زیر باشد:
- تراز روی سقف آن بیشتر از بالاترین تراز مجاز برای محوطه ساختمان نباشد و باعث اختلال در عملکرد، نورگیری و سایر الزامات فضاهای ساختمان، محوطه اطراف آن و ساختمان ها و زمین های همجوار نشود.
- در صورتی که از سقف آن برای عبور وسایل نقلیه و به ویژه ماشین آلات و تجهیزات امدادرسانی استفاده شود، باید مقاومت مکانیکی لازم برای تحمل وزن آن ها را در حین تردد یا عملیات امداد داشته و دچار نشست یا ریزش نشود.
ت) در سقف آن الزامات عایقکاری رطوبتی و هدایت و دفع نزولات جوی مشابه بام ساختمان رعایت شده باشد.
ث) پیش آمدگی زیرزمین نباید موجب تغییر مشخصات فضای باز، محوطه و ساختمان شود. همچنین در تامین حداقل الزامات مربوط به ان ها مانند سرانه فضای سبز و سایر تجهزات الزامی در محوطه و پایداری و ایمنی ساختمان اختلال ایجاد نکند.
جمع بندی ضوابط پیش آمادگی ساختمان در اصفهان
همانطور که گفتیم شهرداریهای مناطق پانزده گانه اصفهان برای طراحی و ساخت بناها قوانین و مقررات بسیار زیادی را وضع کرده اند که رعایت آن برای تمام افراد چه حقوقی چه حقیقی الزامی میباشد. اگر نقشههای ساختمان طبق ضوابط و الزامات وضع شده در شهرداریها، طراحی نشده باشد جواز ساخت دریافت نخواهد کرد.
یکی از مهمترین ضوابط تعریف شده برای ساخت یک ملک، قوانین مربوط به پیش آمدگیهای ساختمان است. منظور از پیش آمدگی در ساختمانها در اصفهان، تغییرات حجمی نما از سطح کلی و یا بیرون زدگی الحاقات از نمای ساختمان است. طراحی و احداث پیش آمدگی در معابر عمومی تنها در صورتی مجاز است که عرض معبر مورد نظر بالای 12 متر باشد.
به طور مثال احداث بارانگیر در بام به عنوان پیش آمدگی ساختمان حداکثر تا 90 سانتی متر مجاز است و جزو زیر بنای ساختمان هم حساب نمیشود. علاوه بر این برای تابلوها و سایر عناصر الحاقی به ساختمان، باید در نظر داشته باشید که از لبه خارجی پیش آمدگی ها حداقل 80 سانتی متر با لبه جدول فاصله افقی وجود داشته باشد.
7- ﺿﻮاﺑﻂ و ﻣﻘﺮرات پیش آمدگی ساختمان
1-7 ﺣﺪاﻛﺜﺮ پیش آمدگی ساختمان ﺑﻨﺎﻫﺎ در ﻃﺒﻘﺎت ﻓﻮﻗﺎنی ﺑﻪ ﺳـﻤﺖ ﻓﻀـﺎی آزاد ﻗﻄﻌﻪ ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﺑﻪ ﻣﻴﺰان 1.20 ﻣﺘﺮ ﻣﺎزاد ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﻣﺠﺎز ﺳﺎﺧﺖ ﻣﺸﺮوط ﺑﻪ اﺳﺘﻔﺎده از آنﻫﺎ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺗﺮاس ﻳﺎ آﻓﺘﺎبﮔﻴﺮ ﺑﺎ رﻓﻊ ﻣﺸﺮﻓﻴﺖ دﻳﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻗﻄﻌﺎت ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﻣﺠﺎور ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﻨﺪ 2-2-5 و ﺗﺼﻮﻳﺮ ﺷﻤﺎره 13 ﺑﻼﻣﺎﻧﻊ اﺳﺖ.
ﺗﺒﺼﺮه1: در ﻗﻄﻌﺎت ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﺑﺎ ﻋﺮض ﺑﻴﺶ از 15 ﻣﺘﺮ و ﻃﻮل ﺑﻴﺶ از 30 ﻣﺘﺮ ﭘﻴﺶآﻣﺪگی میﺗﻮاﻧﺪ ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﺗﺎ 1.80ﻣﺘﺮ ﻣﺸﺮوط ﺑﻪ رﻋﺎﻳﺖ ﺣﺮﻳﻢ اﺷﺮاف ﻗﻄﻌﻪﻫﺎی ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﻣﺠﺎور اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﺑﺪ.
ﺗﺒﺼﺮه2: پیش آمدگی ساختمان ﻣﺎزاد ﺑﺮ ارﻗﺎم ﻓﻮق ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﻓﻀﺎی آزاد ﻗﻄﻌﺎت ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﻣﺠﺎز نمیﺑﺎﺷﺪ.
2-7 ﭘﻴﺶزدگی ﻃﺒﻘﺎت ﻓﻮﻗﺎنی در ﺑﻨﺎﻫﺎی واﻗﻊ در ﮔﺬرﻫﺎی ﻛﻤﺘﺮ از 10 ﻣﺘﺮ ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ.
ﺗﺒﺼﺮه1: در ﮔﺬرﻫﺎی 6 ﺗﺎ 10 ﻣﺘﺮی ﺷﺮقی ـ ﻏﺮبی اﻳﺠﺎد ﺳﺎﻳﺒﺎن در ﺑﺎﻻی ﭘﻨﺠﺮهﻫﺎ و دربﻫﺎ ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﺑﻪ ﻣﻴﺰان 20 ﺳﺎنتیﻣﺘﺮ در ﻃﺒﻘﺎت ﻓﻮﻗﺎنی ﻣﺠﺎز میﺑﺎﺷﺪ.
ﺗﺒﺼﺮه2 : اﺟﺮای پیش آمدگی ساختمان در ﻗﻄﻌﺎت ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ واﻗـﻊ در دورﺑﺮﮔﺮدانﻫﺎ ﻣﺠﺎز میﺑﺎﺷﺪ.
ﺗﺒﺼﺮه3: اﺟﺮای ﭘﻴﺶآﻣﺪگی ﻣﺬﻛﻮر ﺻﺮﻓﺎ در دورﺑﺮﮔﺮدانﻫﺎی ﮔﺬرﻫﺎی ﺑﺎ ﻋﺮض 10 ﻣﺘﺮ و ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺠﺎز میﺑﺎﺷﺪ.
3-7 اﺣﺪاث ﺑﺎﻟﻜﻦ ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﻣﺠﺎور ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ.
4-7 ﺣﺪاﻗﻞ ارﺗﻔﺎع پیش آمدگی ساختمان از ﻛﻒ ﮔﺬر ﺗﺎ زﻳﺮ اوﻟﻴﻦ ﺳﻘﻒ ﺑﻨﺎ ﺑﻪ میزان 4 متر میباشد.
5–7 اﺣﺪاث ﺑﺎﻟﻜﻦ ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﻣﻴﺎدﻳﻦ ﻋﻤﻮمی ﺑﺎ ﻋﺮض ﺣـﺪاﻛﺜﺮ 1.20 ﻣﺘـﺮ ﻣﺠﺎز اﺳﺖ. ﻣﺸﺮوط ﺑﻪ آن ﻛﻪ ﺣﺪاﻗﻞ ﻋﺮض ﺗﺮافیکی دور ﻣﻴﺪان 10 ﻣﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ و در ﻫﺮ ﺷـﺮایطی ﭘـﻴﺶزدگی از ﻋـﺮض ﭘﻴـﺎدهرو ﺑﻴﺸـﺘﺮ نباشد.
7-6 ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﻣﺠﺎز ﭘﻴﺶآﻣﺪگی در ﮔﺬرﻫﺎی 10 ﻣﺘﺮ و ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺸﺮوط ﺑﻪ از ﺑﻴﻦ ﻧﺮﻓﺘﻦ اﺷﺠﺎر ﮔﺬر و ﻋﺪم آﺳﻴﺐ ﺑﻪ ﺗﺎج درﺧﺘـﺎن رﻋﺎﻳـﺖ ﺣـﺮﻳﻢ اﻧﺘﻘﺎل ﻧﻴﺮو، ﭼﺮاغ روﺷﻨﺎیی و ﻣﺒﻠﻤﺎن ﺷﻬﺮی و … ﺣﺘـﻲ اﻟﻤﻘـﺪور در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻫﺎي ﺑﺪﻧﻪ ﺳﺎزي ﺑﻪ ﻣﻴﺰانﻫﺎي زﻳﺮ اﺳﺖ:
_ﮔﺬرﻫﺎی ﺑﺎ ﻋﺮض 10 ﺗﺎ 12 ﻣﺘﺮ، 0.6 ﻣﺘﺮ ﺑﺎ رﻋﺎﻳـﺖ ارﺗﻔـﺎع ﺣﺪاﻗﻞ 4 ﻣﺘﺮ از ﺳﻄﺢ ﻣﻌﺒﺮ ﺗﺎ زﻳﺮ ﺳﻘﻒ
_ﮔﺬرﻫﺎی ﺑﺎ ﻋﺮض 12 ﺗﺎ 20 ﻣﺘﺮ، 80 ﺳﺎنتیﻣﺘـﺮ ﺑـﺎ رﻋﺎﻳـﺖ ارﺗﻔﺎع ﺣﺪاﻗﻞ 4 ﻣﺘﺮ از ﺳﻄﺢ ﻣﻌﺒﺮ ﺗﺎ زﻳﺮ ﺳﻘﻒ
_ ﮔﺬرﻫﺎی ﺑﺎ ﻋـﺮض 20 ﻣﺘـﺮ و ﺑﻴﺸـﺘﺮ، 120 ﺳـﺎنتیﻣﺘـﺮ ﺑـﺎ رﻋﺎﻳﺖ ارﺗﻔﺎع ﺣﺪاﻗﻞ 4 ﻣﺘﺮ از ﺳﻄﺢ ﻣﻌﺒﺮ ﺗﺎ زﻳﺮ ﺳﻘﻒ
ﺗﺒﺼﺮه: اﺣﺪاث ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﭘﻴﺶآﻣﺪگی در ﺿـﻠﻊ ﺟﻨـﻮبی ﻗﻄﻌـﺎت ﻣـﺎلکیتی ﻛـﻪ ﺳﺎﺧﺖ آنﻫﺎ ﻣﺸﺮف ﺑﻪ ﮔﺬر میﮔﺮدد ﻣﻤﻨﻮع میﺑﺎﺷﺪ.
7-7 اﺣﺪاث ﺣﺪاﻗﻞ 6 ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ ﺑﺎﻟﻜﻦ ﺑﻪ ازاء ﻫﺮ واﺣﺪ ﻣﺴﻜﻮنی آﭘﺎرﺗﻤﺎنی ﺑﺎ ﻣﺴﺎﺣﺖ 100 ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ و ﺑﻴﺸﺘﺮ و 3.5 ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ ﺑﻪ ازای واﺣﺪﻫﺎی ﺑﺎ ﻣﺴﺎﺣﺖ ﻛﻤﺘﺮ از 100 ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ اﻟﺰامی اﺳـﺖ. ﺗﻮﺻـﻴﻪ میﮔـﺮدد ﺗﻤﺎمی ﻳﺎ ﺑﺨﺶ ﻣﻨﺎسبی از اﻳﻦ ﺳﻄﺢ در ﻣﺠﺎورت آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ در ﻧﻈـﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﻮد.
7-8 در ﺗﻤﺎم ﻣﻮاردی ﻛﻪ ﭘﻴﺶآﻣﺪگی ﻣﺠﺎز میﺑﺎﺷـﺪ، ﻻزم اﺳﺖ ﭘﻴﺶآﻣﺪگی در ﻓﺎﺻﻠﻪای ﻣﻌﺎدل ﺑﺎ ﻧﺼﻒ ﭘﻴﺶآﻣـﺪگی از اﻧﺘﻬﺎی ﺳﺎﺧﺖ ﺑﻨﺎ ﻣﺤﺪود ﺷﻮد (ﺗﺼﻮﻳﺮ ﺷﻤﺎره 20).
7-9 اﺣﺪاث ﭘﻴﺶآﻣﺪگی ﺑﺮ روی ﭘﺦ ﮔﺬرﻫﺎیی ﻛﻪ یکی ﻳـﺎ ﻫـﺮ دو دارای ﻋﺮض ﻛﻤﺘﺮ از 10 ﻣﺘﺮ ﺑﻮده و ﻳﺎ یکی ﻳﺎ ﻫﺮ دو ﻓﺎﻗﺪ ﭘﻴـﺎدهرو ﺑﺎﺷـﻨﺪ، ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ. در اﻳﻦ ﺻﻮرت ﭘﻴﺶآﻣﺪگی ﻣﺠـﺎز در ﮔـﺬر ﺑﺎیستی ﺑـﺎ ﻓﺎﺻﻠﻪای ﻣﻌﺎدل ﭘﻴﺶآﻣﺪگی ﻣﺠﺎز از ﺷﺮوع ﭘﺦ ﺧﺎﺗﻤﻪ ﻳﺎﺑﺪ. (ﺗﺼـﻮﻳﺮ شماره 21).
7-10 ﭘﻴﺶ آﻣﺪگی روی ﭘﺦ دو ﮔـﺬر ﺑـﺎ ﻋـﺮض ﺑـﻴﺶ از 10 ﻣﺘـﺮ و دارای ﭘﻴﺎدهرو ﻣﻨﻮط ﺑﻪ رﻋﺎﻳﺖ ﺣﺪاﻗﻞ ارﺗﻔﺎع 4 ﻣﺘﺮ از ﻛﻒ ﮔﺬر در ﻗﺴـﻤﺖ ﻣﺮﺑﻮط و ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ﻧﺼﻒ ﻋﺮض ﭘﻴﺶآﻣﺪگی ﻛﻤﺘﺮ، ﻋﻤﻮد ﺑـﺮ پخ بلا مانع است.
7-11 پیش آمدگی ساختمان در ﻋﺮﺻﻪ و ﺣـﺮاﺋﻢ ﻣﺤﻮﻃـﻪﻫـﺎ و ﺑﻨﺎﻫـﺎی واﺟـﺪ ارزش ﺗﺎریخی و ﻣﻌﻤﺎری و ﻣﺤﻮرﻫﺎ و ﮔﺬرﻫﺎی ﺗﺎریخی ﺑﻪ ﻫﻴﭻ وﺟـﻪ ﻣﺠـﺎز نمیﺑﺎﺷﺪ.
7-12 ﭘﻴﺶآﻣﺪگی در ﻓﻀﺎی آزاد در اﺧﺘﻴﺎر ﻣﺎلک (ﺑﻪ ﻋﻤﻖ ﺣﺪاﻗﻞ 5 ﻣﺘﺮ) واﻗﻊ در ﺷﻤﺎل ﻗﻄﻌﺎت ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﻣﺠـﺎور ﺑﻠﻮارﻫـﺎی ﺟﻨـﻮب زاﻳﻨـﺪه رود ممنوع است.
7-13 اﺣﺪاث ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﭘﻴﺶآﻣﺪگی و ﺑـﺎﻟﻜﻦ در ﻗﻄﻌـﺎت ﻣﺎﻟﻜﻴـﺖ واﻗـﻊ در ﻣﺤﻮر ﭼﻬﺎرﺑﺎغ (ﺣﺪﻓﺎﺻﻞ ﻣﻴﺪان ﺷـﻬﺪا ﺗـﺎ ﻣﻴـﺪان آزادی) ﭼﻬﺎرﺑـﺎغ ﺧﻮاﺟﻮ، ﻣﺤﻮر ﺗﺎریخی ﺟﻠﻔﺎ، ﻣﺤﻮر زاﻳﻨﺪه رود (ﺣﺪﻓﺎﺻﻞ ﭘﻞ وﺣﻴﺪ ﺗـﺎ ﭘﻞ ﺑﺰرﮔﻤﻬﺮ) و ﻫﻤﭽﻨـﻴﻦ ﻛﻠﻴـﻪ ﻗﻄﻌـﺎت ﻣﺎﻟﻜﻴـﺖ واﻗـﻊ در ﺣﺎﺷـﻴﻪ ﻣﺎدیﻫﺎ و اﻧﻬﺎر ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ.
7-14 اﺣﺪاث ﻫﺮﮔﻮﻧـﻪ پیش آمدگی ساختمان و ﺑـﺎﻟﻜﻦ در ﺳـﻄﺢ ﺳـﺎﺧﺖ ﻗﻄﻌـﺎت ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ ﻣﺸﺮف ﺑﻪ ﻣﻌﺎﺑﺮ زﻳﺮ ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ:
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﺣﺎﻓﻆ
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﺳﭙﻪ
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﻃﺎﻟﻘﺎنی
- ﺧﻴﺎﺑﺎن اﺳﺘﺎﻧﺪاری
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﻋﺒﺎس آﺑﺎد
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﺣﻜﻴﻢ
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﺳﻨﺒﻠﺴﺘﺎن
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﺑﺎغ ﮔﻠﺪﺳﺘﻪ
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﻣﻼﺻﺪرای ﺷﻤﺎلی
- ﺧﻴﺎﺑﺎن آﻣﺎدﮔﺎه
- ﺑﻠﻮار ﻫﺸﺖ ﺑﻬﺸﺖ (ﺣﺪﻓﺎﺻﻞ ﺑﺎغ ﮔﻠﺪﺳﺘﻪ ﺗﺎ اﺳﺘﺎﻧﺪاری)
- ﺧﻴﺎﺑﺎن آﻳﺖ اﻟﻪ ﺑﻴﺪآﺑﺎدی
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﺧﺎﻗﺎنی
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﺳﻌﺪی
- ﺧﻴﺎﺑﺎن ﭘﺸﺖ ﻣﻄﺒﺦ
7-15 ﻋﻤﻖ ﭘﻴﺶزدگی ﺑﺎیستی در ﺗﻤﺎمی ﻣﺤﺪوده ﻣﺠﺎز ﺿﻠﻊ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺑﺮ ﮔﺬر ﺑﻪ یک ﻣﻴﺰان ﻃﺮاحی و اﺟﺮا ﮔﺮدد و ﺗﻨﻬﺎ ﺑﺨﺶﻫـﺎیی از ﺳـﻄﺢ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن در ﻗﺴﻤﺖ ﻣﻴﺎنی میﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎ ﭘﻴﺶآﻣﺪگی ﻛﻤﺘـﺮ از ﻣﻴـﺰان ﻣﺠﺎز و ﻳﺎ ﺑﺪون ﭘﻴﺶزدگی ﻃﺮاحی و اﺟﺮا ﺷﻮد.
7-16 در ﺻﻮرتی ﻛﻪ ﭘﻴﺶ آﻣﺪگی در وﺿﻊ ﻣﻮﺟﻮد ﻳﺎ اﺣﺘﻤﺎﻻ در آﻳﻨﺪه ﺑـﺎ ﺗﻨﻪ ﻳﺎ ﭼﺘﺮ ﺷﺎﺧﻪﻫﺎی درﺧﺘـﺎن ﺑﺮﺧـﻮرد ﻧﻤﺎﻳـﺪ ﻳـﺎ ﻣﺰاﺣﻤـﺖ اﻳﺠـﺎد ﻧﻤﺎﻳﺪ، ﻣﺠﺎز ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺑﻮد.
7-17 اﺣﺪاث ﺳﺎﺑﺎط و ﺑﺎزﺳﺎزی ﺳﺎﺑﺎطﻫﺎی ﺗﺨﺮﻳﺐ ﺷﺪه در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮحﻫﺎی ﻃﺮاحی ﺷﻬﺮی و ﺳﺎﻳﺮ ﻃﺮحﻫﺎی ﻣﺼﻮب ﺑﻼﻣﺎﻧﻊ اﺳﺖ.