گرفتن امتیاز اضافه بنای ساختمان، یکی از خدمات مجموعه مجوز اصفهان برای اخذ پروانه ساختمان در اصفهان است که تمامی مراحل اداری و مهندسی مورد نیاز برای اضافه بنای ساختمان پروژه شما، توسط کارشناسان و مهندسین باتجربه این مجموعه انجام میشود. همه ما میدانیم که پیگیری و انجام کارهای اداری در شهرهای بزرگی مانند اصفهان، نیاز به زمان و انرژی بسیار زیادی دارد. به همین خاطر ما در مجموعه مجوز اصفهان تلاش میکنیم تا جای ممکن، تمامی امور مربوط به امتیاز اضافه بنای ساختمان در اصفهان را بدون نیاز به حضور مالک انجام دهیم.
در این مطلب، مراحل گرفتن امتیاز اضافه بنای ساختمان برای اخذ پروانه ساختمان در اصفهان را برای شما تشریح کردهایم. شما میتوانید برای طراحی و تهیه نقشه معماری پروژه خود به سایت گروه مهندسی مگاطرح و برای تهیه نقشه سازه به سایت گروه مهندسی رایمون سازه مراجعه کنید.
حدود تعیین شده در پروانه ساختمانی را سازندگان میبایست در حین عملیات ساخت و ساز رعایت کنند و اگر اضافه بر این حدود اقدام به ساخت نمایند مرتکب تخلف شده که این تخلفات میتواند سبب جریمه و یا تخریب بنای ساخته شده گردد. چنانچه مالکی طبق خواست و سلیقه خود تغییراتی در ملک، ساختمان مسکونی یا ساختمانهای تجاری و اداری دهد که موجب تراکم مازاد و اضافه بنا شود، مرتکب تخلف شده و باید جریمه بپردازد. بنابراین شما مجاز نیستید تعداد طبقات را افزایش دهید، بالکنی به منزل خود اضافه کنید یا پارکینگ خود را برای زندگی اجاره دهید.
عدم رعایت تراکم و یا سطحی از زمین که برای ساخت و ساز اشغال شده به معنی تخلف اضافه بنا میباشد. تخلف تراکم براساس جمعیت منطقه و تخلف سطح اشتغال بر اساس متراژ کل زمین در حال ساخت محاسبه میشود. در خصوص تراکم باید این نکته را در نظر گرفت که شهرداری هر منطقه طبق جمعیت، عرض گذر و … تراکم را مورد محاسبه قرار میگیرد و بر اساس پروانه ساخت تعداد طبقات را صادر میکند در صورتی که این حد و حدود ساخت توسط سازنده رعایت نشود مشمول اخذ پایان کار نمی باشد.
در مقابل تخلف سطح اشتغال در خصوص متراژ مجاز برای ساخت بنا روی عرصه می باشد که نباید بیش از 60 درصد کل متراژ باشد در غیر این صورت سازنده مرتکب تخلف شده است.
محاسبه تخلف تراکم اضافه بنا
براساس قانون، در صورتی که ملکهای شخصی قبل از ساخت تفکیک نشده باشند و برای ساخت و ساز بنا شماره پلاک ثبتی و پروانه ساخت دریافت نکرده باشند ملک موردنظر تخریب و یا جریمه میشود. در این خصوص باید گفته شود که تخلف تراکم و تخلف سطح اشغال شامل تخلف اضافه بنا محسوب میشوند.
تخلف سطح اشغال
مساحت ساخته شده بنا در زمین و یا سطحی از قطعه زمین که به وسیله ساختمان اشغال شده باشد را سطح اشغال گفته میگویند. بر اساس قوانین تعیین شده از سوی شهرداری مناطق پانزدهگانه اصفهان فقط 60 درصد از هر قطعه زمین قابل احداث میباشد و در مواقعی که زیربنای ساختمان بیشتر از 60 درصد شد به کمیسیون ماده صد ارجاع و شامل تخلف اضافه بنا میشود.
در قوانین جدیدی که وضع شده مدیریت شهری با کاهش میزان تخلفات ساختمانی قصد دارد مکانیسم جدیدی را به اجرا در بیاورد. در این خصوص جریمه تخلفات اضافه بنا را به دو گروه کمی و کیفی تقسیم کردهاند:
جریمه تخلفات کمی
در صورتی که ساختمانی بدون مجوز و اخذ پروانه از سوی شهرداری مناطق پانزده گانه اصفهان احداث شده باشد. شهرداری مناطق با توجه به ارزش خرید و فروش ساختمان، نرخ تورم، قیمت روز و حتی متریال استفاده شده در سازه ساختمان، نرخ تخلف را محاسبه میکنند. بر همین اساس فرمول املاک مسکونی بین یک و نیم تا سه برابر و املاک تجاری بین دو تا چهار برابر جریمه پرداخت میکنند.
جریمه تخلفات کیفی
تخلفات کیفی از جمله تخلفاتی ست که جان ساکنین یک ساختمان و یا یک محله را به خطر می اندازد به همین دلیل برای این نوع تخلفات از سوی کمیسیون ماده 100 رای جریمه صادر می شود و تا زمانی که این رای اجرا نشود پروژه متوقف می شود.
اگر که بابت تخلف هایی که به ماده صد ارسال میشود رای تخریب صادره شود شهرداری مسئول پیگیری تخریب آن میباشد و هزینهی تخریب به عهدهی مالک میباشد. زمانی حکم تخریب صادر میشود که تخلف کیفی باشد و بنای اضافه موجب تزلزل در کل ساختمان شده ولی اگر در تخلفات اضافه بنا اصول 3 گانهی شهرسازی (موارد ایمنی، اصول شهرسازی، اصول فنی و بهداشت) رعایت شود تنها رای جریمه برای آن صادر میگردد.
تخلفاتی که در کمیسیون ماده صد مورد بررسی قرار میگیرند:
- زمانی که ساختمانی بدون مجوز شروع به احداث کرده باشد و یا بیشتر از حد مجاز مجوز آن ساختمان ساخته شده باشد از طرف شهرداری منطقه برای این اضافه متراژها پرونده تشکیل و به کمیسیون ماده صد ارجاع داده میشود.
- اگر که برای واحدهای ساخته شده اعم از تجاری-اداری یا مسکونی پارکینگ طراحی نشود و یا پارکینگها درگیر باشند و نتوانیم از آنها استفاده کنیم برای تعیین تکلیف به کمسیون ماده صد ارجاع داده میشود.
- تجاوز به معابر شهر (اگر که طبق ابعاد مشخص شده توسط کارشناس مربوطهی شهرداری عقب نشینی مشخص و اجرا نگردد برای این مورد در زمان اخذ پایان کار به مشکل بر میخوریم و برای تعیین تکلیف باید به ماده صد ارجاع دهیم و معمولا رای صادر شده در مورد این موضوع این است که این میزان تجاوز در اختیار مالک قرار میگیرد ولی تا زمانی که تخریب و بازسازی مجدد انجام شود ولی مالک هیچ گونه مالکیتی نسبت به این میزان ندارد).
- تغییر کاربری غیرمجاز (هر ملکی کاربری مشخص شده ای توسط طرح تفصیلی دارد، اگر که مالک بدون مجوز و شروع به احداث ساختمان کند تخلف محسوب می شود و به ماده صد ارجاع داده می شود.)
نکته: پیشروی و تجاوز به گذرهای شهری یکی از تخلفهای دیگر ساختمانی محسوب می شود. بر اساس قوانین اعمال شده کارفرما موظف است در حین احداث و یا بازسازی حتما طبق پروانه ساخت اقدام کند. هر مالکی وظیفه دارد که در زمان احداث و یا بازسازی ملک مطابق پروانه ساخت اقدام کرده و به حریم معبر شهری ورود نکند. در غیر این صورت، شهرداری باید جلوی این ساخت و ساز را گرفته و موضوع را به کمیسیون ماده 100 اطلاع دهد.
در زمان فعلی با توجه به افزایش نیازهای مردم و افزایش قیمت ملک هیچگونه ساخت و سازی را نمیتوان یافت که عاری از تخلف نباشد. در حیطه ی ساخت و ساز تخلفات زیادی ارجاع داده می شود که یکی از شاخص ترین آن شامل تراکم اضافه مازاد بر پروانه می باشد و تخلفات باید با توجه به مقررات جریمه شوند.
برای شروع ساختمان سازی باید ابتدا مجوز (پروانه) گرفت و در انتها نیز به گواهی پایان کار نیاز دارد. (در گواهی پایان کار ذکر می شود که این ساختمان طبق ضوابط و بدون هیچ تخلفی اجرا شده است و زمانی که ملک دارای تخلف باشد باید به ماده صد ارجاع داده شود و رای تخریب یا جریمه ی صادر شود).
در زمانی که اصول فنی و بهداشتی و شهرسازی رعایت نشده باشد. و یا کمیسیون رای جریمه صادر کرده باشد ولی مالک از پرداخت آن خودداری کند کمیسیون در این دو حالت رای تخریب صادر میکند.
کمیسیون ماده 100 زمانی رأی به پرداخت جریمه را صادر میکند که الزامی جهت تخریب بنای اضافه وجود نداشته باشد. (اصول شهرسازی رعایت شده باشد).
وظیفه مهندسان ناظر و مأموران شهرداری ممناطق پانزده گانه اصفهان در خصوص تخلف اضافه بنا
مهندسین ناظر موظف هستند مشخصاتی که در پروانه ساختمانی قید شده است را با ساختمان در حال اجرا تطبیق دهند و تا پایان کار ناظر بر عملیات ساختمانی باشند. زمانی که در ساختمان تخلفی صورت گیرد که مشمول رای جریمه یا تخریب از طرف کمسیون ماده صد باشد و مهندس ناظر به موقع به شهرداری منطقه اعلام نکند تخلف این مهندسین را به نظام معماری و ساختمانی منعکس می نمایند.
نظام مهندسی موظف است مهندس ناظر را برابر با قانون نظام معماری و ساختمانی با توجه به اهمیت موضوع 6 ماه تا سال محرومیت از کار دارد و در صورتی که مجدداً تخلف کند و اگر که این تخلف از طرف مهندس ناظر مجدد تکرار شود به حداکثر مجازات محکوم میشود و همچنین در پروانهی اشتغال آن ثبت می شود و تا پایان زمان محروم بودن آن شخص از کار در هیچ مرحله ای از اجرای ساختمان نمی تواند نقشی داشته باشد.
علاوه بر مهندسین ناظر، مأموران شهرداری اصفهان نیز وظیفه دارند در مورد ساختمانهای در حال احداث نظارت داشته باشند و از تخلفی که مازاد بر پروانه است جلوگیری کنند. اگر که اینگونه نباشد طبق مقررات قانونی به تخلفات آنها رسیدگی می شود. حتی اگر عمل ارتکابی مهندسان ناظر و مأموران شهرداری واجد جنبه جزایی هم باشد از این جهت نیز قابل بررسی خواهند بود.
نحوه برخورد با تخلف ساختمان هایی که انتقال یافته باشد
اگر که قرار باشد ملکی که اضافه بنا مازاد بر پروانه دارد را به شخص دیگری انتقال دهیم حتما باید مالک کنونی جهت تعیین تکلیف این متراژ اضافه بنا به شهرداری مناطق پانزده گانه واحد مربوطه مراجعه کند و اگر قرار به پرداخت جریمه باشد مبلغ اعلام شده را پرداخت و بعد از آن مالک می تواند مراحل نقل و انتقالات را بدون مانعی انجام دهد و تا زمانی که این تخلف بر طرف نشود یا جریمه ی آن پرداخت نشود هیچگونه اقدامی نمیتواند صورت بگیرد.